Büyümenin hızına odaklanmak yerine yüksek kaliteli gelişmeyi sürdürmeye çalışan Çin’in, Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma için 14. Beş Yıllık Planın (2021-2025) Ana Hat gündeminin üst sıralarında; insanların gelirlerini ve iç tüketimi artırmak, dünya standartlarında bir iş ortamını teşvik etmek ve yenilik odaklı bir toplum oluşturmak yer alıyor.
PAZAR POTANSİYELİ
Önümüzdeki beş yıl içinde ülke, temelde gayri safi yurtiçi hasıladaki büyümesine paralel olarak kişi başına harcanabilir geliri artıracak, orta gelir grubunu genişletmeye ve pazar potansiyelinden yararlanmaya devam edecek.
Plana göre ülke, iç tüketimi artırıp artıracak, ithalat tarifelerini ve kurumsal maliyetleri düşürecek ve yüksek kaliteli tüketim malları, ileri teknolojiler, önemli ekipman ve enerji kaynaklarının ithalatını artıracak.
Bu plan ile birlikte artan talep ve satın alma gücü ile Çin, küresel mallar için giderek daha önemli hale gelen büyük bir pazar haline gelmesi bekleniyor.
Çin Devlet Konseyi’nin Geliştirme Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olan Zhang Liqun, Çin’in uzun vadeli yüksek ekonomik büyüme potansiyeline sahip büyük bir ekonomi olduğunu söyledi. Zhang, dünyadaki ekonomik büyüme için önemli bir lokomotif olan Çin pazarının, dünya ekonomisini zorluklardan kurtarmaya yardımcı olacağını söyledi.
Gümrük Genel İdaresi’ne (GAC) göre, 2021’in ilk iki ayında Çin’in toplam mal ithalatı ve ihracatı yıllık % 32,2 artışla 5,44 trilyon yuan’a (yaklaşık 838,16 milyar ABD doları) ulaştı.
DAHA İYİ İŞ İKLİMİ
Öngörülebilir artan talebin yanı sıra daha büyük bir açılma umudu vaat eden Çin, yabancı sermayeyi çekmek ve daha iyi kullanmak için iş ortamını daha da iyileştirecek.
Yeni beş yıllık plana göre Çin, telekomünikasyon, internet, eğitim, kültür ve tıbbi bakım alanlarındaki ilgili işletmelerin açılışını da düzenli bir şekilde ilerletmeyi hedefliyor.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından ulusal olarak tanınan istatistiksel derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in en son raporuna göre, Çin’in son on yılda yüksek teknolojili doğrudan yabancı yatırımlarda istikrarlı bir artış gördüğünü gösteriyor. Rapor, artışı güçlü devlet desteğine, yabancı şirketlerin Çin’in pazar satış fırsatlarına artan ilgisine ve gelişen bir inovasyon ekosistemine bağlıyor.
Ayrıca plan, ülkenin piyasa ilkelerine dayanan, yasalara göre yönetilen ve uluslararası standartları karşılayan iş ortamını daha da iyileştirmek için sürekli çabaların gösterilmesinin altını çiziyor.
Japon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Obara Masamichi, Çin’de önümüzdeki beş yıl içinde geliştirilmiş ve daha öngörülebilir bir iş ortamı ile yabancı fonlu işletmelerin fırsatları tam olarak kullanabileceğini, yeni alanları keşfedebileceğini ve Çin ile birlikte yüksek kaliteli kalkınma elde edebileceğini söyledi.
Yorumlar