Üç ülkenin liderleri, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel, zirvede iklim değişikliği, Çin-Avrupa ilişkileri, başlıca uluslararası ve bölgesel sorunlar gibi çeşitli konuları ele alarak, iş birliği konusunda derinlemesine görüş alışverişinde bulundular.
Xi jinping, uzmanların Çin’in sağlam taahhüdünü ve iklim değişikliğine küresel tepkiye önemli katkılarını gösterdiğini söylediği zirvede,” Çin’in 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını en üst düzeye çıkarmaya ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmaya çalışacağını açıkladım ” dedi.
Paris Fransız-Çin Dostluk Derneği başkan yardımcısı Lyazid Benhami, Çin’in karbon tarafsızlığına olan bağlılığının “hayati ve iddialı” olduğuna dikkat çekerek, Çin haber sitesi Xinhua’ya bu zirve aracılığıyla üç ülkenin uluslararası topluma olumlu mesajlar ilettiğini söyledi. Aynı zamanda uzman, Çin ve AB’nin iklim eylemlerinin arkasındaki itici güçler olduğunu ve bu iki taraf arasındaki yakın iş birliğinin büyük önem taşıdığını belirtti.
Ukrayna Sinologlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Oleksiy Koval, Çin’in endüstrisini yeniden yapılandırmak, daha az fosil yakıt tüketmek ve yeni enerji türleri geliştirmek için reform stratejileri benimsediğini söyledi. “Tüm bunlar, Çin’in iklim değişikliğiyle mücadelede küresel çabada kendi payına düşeni yaptığını gösteriyor,” diyen Koval, son on yılda Çin’in iklim taahhütlerini karşılamada dünya lideri haline geldiğini sözlerine ekledi.
Öte yandan Berlin Free Üniversitesi’nde kıdemli araştırmacı olan Berthold Kuhn, iklim değişikliğinin farklı ülkelerden acil, ortak önlemleri garanti eden küresel bir zorluk olduğunu söyledi. Kuhn, bu video zirvesinin hem Çin hem de Avrupa’nın sürekli iş birliği ve ortak çaba sinyalleri göndermesi açısından önemli olduğunu söyledi.
Kore-Çin Şehir Dostluk Derneği Başkanı Kwon Ki-sik ise, dünya ekosisteminin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak için uluslararası toplum arasında çok taraflı iş birliğini güçlendirmenin çok önemli olduğunu söyleyerek, Çin, Fransa ve Almanya liderleri arasındaki video zirvesinin pratik önemi olduğunu ve uluslararası toplumun dikkatini iklim değişikliğine çekmede önemli bir rol oynayacağını ifade etti.
Yorumlar