Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) Sözcüsü Xu Hongliang, Pekin’de düzenlenen bir basın toplantısında, Çin’in 2025 yılı civarında Dünya’ya yakın bir asteroidden örnekler toplamak ve tek bir görevde bir kuyruklu yıldızı keşfetmek için bir araştırma başlatmayı planladığını söyledi.
Çin’in 2030 civarında bir Mars örnek dönüş misyonu ve bir Jovian sistemi keşif misyonu başlatmayı planladığını söyleyen Xu buna ek olarak, “Çin, çevreyi ile kaynakları keşfetmek ve ayın kutup bölgesinden örnekler toplamak için önümüzdeki beş yıl içinde Chang’e-6 ve Chang’e-7 ay sondalarını başlatmayı planlıyor” dedi.
Yetkili aynı zamanda, 2022’nin sonunda Çin’in, astronotların bilimsel deneyler yapmak için uzun süre kalabilecekleri uzay istasyonunun inşaatını tamamlamış olacağını da söyledi.
Xu, “Uzay bilimi, uzay teknolojisi ve uzay uygulamalarını teknik olarak gerçekleştirilebilir. Bunu finansal olarak uygun fiyatlı ve bilimsel olarak katkıda bulunma ilkesine uygun olarak koordine etmeliyiz” dedi.
Xu’ya göre, ağır yük fırlatma araçlarının, yeniden kullanılabilir uzay ulaşım sistemlerinin ve uydu internetin geliştirilmesi de gelecekteki kalkınma planlarının odak noktası olacak.
-Çin’in ilk Mars gezgini Zhurong, geçtiğimiz günlerde kızıl gezegenden yeni fotoğraflar gönderdi
CNSA, Cuma günü ülkenin ilk Mars gezgini Zhurong tarafından çekilen ve Çin’in ilk Mars keşif görevinin tam başarısını gösteren yeni görüntüleri yayınladı.
Çin’in ülkenin Tianwen-1 görevinde yeni atılımlar gördüğünü söyleyen Xu, “Sonda, ilk kez, dünya dışı bir gezegende gezegenler arası uçuşu, yumuşak inişi ve gezinmeyi başarıyla tamamladı” dedi.
Öte yandan Xu, kızıl gezegende yörünge, iniş ve gezintinin tek bir görevde tamamlanmasının, ülkenin Mars keşiflerinde dünyanın ön saflarına geldiğini gösterdiğini ifade etti.
Ülke ilk kez 400 milyon km’lik bir mesafede izleme ve iletişim faaliyetleri gerçekleştirmesinin yanı sıra Mars’ta ilk elden bilimsel veriler elde etti.
Yorumlar