ÇinGenel

Çin, yeşil gelecek için çabalamaya söz verdiği gibi devam ediyor

0

Ekolojik koruma kırmızı çizgileriyle belirlenen koruma alanı, çevresel açıdan işlevsel başlıca bölgeleri, ekolojik olarak hassas bölgeleri ve biyolojik çeşitlilik için hayati öneme sahip bölgeleri kapsıyor.

Çin’in ekolojik korumaya yönelik kurumsal yeniliklerinden biri olarak, ulusal bir kılavuz, ekolojik bir uygarlığı teşvik etme stratejisini 2017’de tanıtıldı.

Ekolojik Güvenlik İçin Yaşam Hattı

Kılavuzda tanımlanan ekolojik koruma kırmızı çizgi bölgesi, önemli ekolojik işlevleri olan ve kesinlikle korunması gereken bir alanı ifade ediyor.

Kılavuz, kırmızı çizgilerin Çin’in ekolojik güvenliğini sağlamak için “temel çizgiler ve yaşam çizgileri” olduğunu vurguluyor.

Kırmızı çizgi bölgelerinin, su kaynaklarını besleme, biyolojik çeşitliliği koruma, su ve toprağı koruma, çöl kumunu katılaştırma ve kıyı ekolojisini stabilize etme işlevlerine sahip alanları içerdiğini belirtiyor. Ayrıca, toprak erozyonu ve çölleşmeye dayanan ekolojik olarak hassas ve kırılgan bölgeleri de içeriyor.

Çin, kırmızı çizgi stratejisini birçok kez vurguladı ve bunu 14. Beş Yıllık Planına dahil etti.

Kalkınma planına göre, kırmızı çizgilerin çizilmesi, ülkenin ekolojik güvenlik bariyerleri ağını iyileştirme çalışmalarının bir parçası. Ayrıca, ulusal bir ağaçlandırma kampanyası başlatmayı ve bir “orman şefi” planını uygulamayı da ele alıyor.

Yapılması Ve Yapılmaması Gerekenler

Bu kırmızı çizgilerin sıkı bir şekilde düzenlenmesini ve yönetilmesini gerektiğini vurgulayan kılavuz, yerel yetkilileri koruma ve restorasyon önlemlerini yerel ekolojik koşullara göre uyarlamaya ve uygulamada önemli türlerin yaşam alanlarına öncelik vermeye çağırıyor.

Kılavuz, kırmızı çizgi alanlarında yerel ekolojiye zarar vermeleri durumunda geliştirme ve inşaat faaliyetlerinin yasak olduğunu söylüyor. Ayrıca arazi kullanımında keyfi değişiklikler de yasaklandı.

Kırmızı çizgiler, Qinghai-Tibet Platosu, Qinling Dağları ve Sarı Nehir ve Yangtze Nehri havzaları dahil olmak üzere Çin’in ekolojik olarak hassas ve kırılgan bölgelerine odaklanıyor.

Kuzey Çin’in ekoloji için en büyük işlevsel alanı olan İç Moğolistan Özerk Bölgesi, arazi alanının yarısından fazlasını ekolojik koruma kırmızı çizgi bölgeleri olarak belirlendi. Bölgenin doğal kaynaklar bürosuna göre, bu 596.900 kilometrekarelik alanlar arasında otlaklar, ormanlar ve sulak alanlar yer alıyor.

Doğal kaynaklar açısından zengin olan İç Moğolistan, çeşitli seviyelerde 182 doğa rezervi kurmuş ve karbon yutma kapasitesini ve kaynakların ekolojik değerini artırmak için 24 arazi iyileştirme ve ekolojik restorasyon projesi kurmayı planladı.

Biyoçeşitliliğin İyileştirilmesi

Çin aynı zamanda, ekosistemleri ve nesli tükenmekte olan hayvanları korumak için de bir milli park sistemi kuruyor. Buna göre, dev pandalar ve Sibirya kaplanları için milli parklar da dahil olmak üzere on milli parka pilotluk yaptı ve toplam pilot alanı 220.000 km kareyi aştı.

Ekoloji ve Çevre Bakanlığı’na göre, 2019’un sonunda Çin, ülkenin kara alanının yüzde 18’ini oluşturan ve karasal alanların yüzde 17’sini koruma amaçlı Aichi Biyoçeşitlilik Hedefleri hedefini karşılayan çeşitli türlerde 11.800 doğa rezervine sahip.

Ülkenin biyolojik çeşitliliğin korunması ve ekolojik restorasyon konusundaki ısrarlı çabaları sayesinde, birkaç nadir ve nesli tükenmekte olan türün popülasyonları yavaş yavaş iyileşti. Çin’de Sibirya kaplanlarının, Asya fillerinin ve tepeli aynakların sayısı da hızla arttı.

Ülkedeki vahşi dev panda, Tibet antilopu ve Milu geyiği gibi nadir ve nesli tükenmekte olan türler, gelişmiş ortamlarda yaşıyor. Bakanlık, dev pandanın şu anda nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinden çıktığını ve bunlardan 1800’ünün şu anda vahşi doğada yaşadığını duyurdu.

Sinovac Kovid-19 aşısı Güney Afrika’da yaygın olarak kabul edildi

Önceki Haber

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Güner’den ‘aşılanmazsak salgın varyantlarla devam eder’ uyarısı

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

8 − 7 =

Daha Fazla Çin