GenelKültür

Bir Amerikalının Çince karakterlere olan hevesi

0

Tennessee eyaletinden bir fizikçi olan 71 yaşındaki Richard Sears, Çin’e ve kültürüne duyduğu hayranlık nedeniyle ilk olarak 1972’de Çince karakterlerle tanıştığını ifade ediyor. Sears, Xinhua ile Doğu Çin’in Jiangsu Eyaleti Nanjing’deki evinde yaptığı röportajda, “22 yaşındayken Tayvan’a gittim ve Çince konuşmayı öğrendim, ancak o kadar da gayretli değildim” diyerek 40 yaşında Çince karakterleri hala okuyamadığını ve bu yüzden çalışmaya başladığını söylüyor.

“Neredeyse tüm Çinlilerin okumayı ve yazmayı mutlak kör ezberle öğrendiğini ve neredeyse hiç kimsenin karakterlerin gerçekte nereden geldiğine dair bir fikri olmadığını gördüm” diyen Sears, “Ama ben bir fizikçiyim, bir bilim adamıyım, bu yüzden bir şeyleri körü körüne ezberlemeyi sevmiyorum” şeklinde konuştu.

1994 yılında, bilgisayarların daha erişilebilir hale gelmesiyle programlamaya başlayan Sears, kehanet kemiği yazıtlarından oluşan bir veri tabanı oluşturduğunu ve antik kitaplardan kaynak karakterleri taramasının yedi yılını aldığını belirtiyor.

2002 yılında Hanzi etimoloji web sitesini açan Sears, uzun yıllar boyunca günde sadece birkaç sayfa görüntülenmesi alıyordu. 2011’de bir blog yazarı siteyi Çin’in sosyal medya platformu olan Weibo’da önerdiğinde ise, sadece birkaç sayfa olan görüntüleme günlük 600.000’e çıktı. Son 29 yılda gittikçe büyüyen web sitesi, 100.000’den fazla eski Çince karakter formu hakkında bilgi içeren bir kaynak haline geldi.

Yaptığı röportajda, “Çince karakterler arkeolojinin bir parçasıdır ve bu yüzden araştırmamın arkeolojiye büyük katkı sağlayacağını umuyorum” diyen Sears, çalışmalarının yararlı olduğuna inanıyor çünkü mantığını ortaya çıkarmak için her karakteri adeta parçalıyor.

Sears ayrıca artırılmış gerçeklik ve animasyonu birleştiren bir ürünün geliştirilmesinde de yer aldı. İnsanlar, Sears ve Nanjing merkezli bir şirket tarafından ortaklaşa geliştirilen “Çince Karakter Menşei Kartlar”ını kullanarak “ren” (kişi), “niao” (kuş) veya “lei” (gök gürültüsü) gibi Hanzi karakterlerinin kartları tarayarak gözlerinin önünde canlı olarak getirebiliyorlar. Animasyonlar, karakterin eski kehanet kemiklerine oyulmuş piktograflardan günümüze kadar nasıl geliştiğini gösteriyor.

Bu proje sayesinde 22 Haziran 2020’de Sears, Nanjing Belediye Hükümeti tarafından yabancı uzmanların yerel ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkılarından ötürü iki yılda bir verilen Jinling Dostluk Ödülü’ne layık görüldü.

“Son olarak, yıllar sonra Çin’de kalıcı ikametgahım var, bu yüzden hayatımın geri kalanında burada kalmayı planlıyorum. Çin benim evim” diye belirten Sears, “Her zaman Çince karakterlerin kökenleri hakkında anlamadığımız şeyleri incelemeye ve anlamaya çalışacağım. Çok anlıyoruz, ancak her şeyi anlamıyoruz” diye ekledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye’ye geliyor

Önceki Haber

Çinli otomobil üreticisi Geely, yeni elektrikli otomobil markasını kurdu

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

two × one =

Daha Fazla Genel