Çin Devlet Başkanı Xi, Cuma günü doğu Çin’in Fujian Eyaletinin başkenti Fuzhou’da başlayan UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin 44.oturumunda, dünyanın kültürel ve doğal mirasının insan uygarlığının ve doğal evriminin gelişiminin önemli bir sonucu olduğunu belirterek, uygarlıklar arasındaki değişim ve karşılıklı öğrenme için önemli bir araç olduğunu söyledi.
Mektupta, “Bu değerli hazineleri iyi bir şekilde korumak, miras almak ve değerlendirmek ortak sorumluluğumuzdur. İnsan uygarlığının devamlılığı ve dünyanın sürdürülebilir kalkınması için hayati önem taşımaktadır” dedi.
Devlet Başkanı, yeni kalkınma felsefesini uygulayan Çin’in, tarihe ve insanlara karşı sorumluluk duygusuyla Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’ye içtenlikle bağlı kaldığını ve mirasın korunmasında kapasitesini ve kapasitesini sürekli geliştirdiğini kaydetti.
Xi, Çin’in değişim ve iş birliğini güçlendirmek, dünya mirasının korunması davasını desteklemek, insanlığın kültürel ve doğal hazinelerini ortaklaşa korumak için dünyadaki tüm ülkeler ve UNESCO ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu söyledi.
UNESCO Dünya Mirası Merkezi direktörü Mechtild Rossler, UNESCO Dünya Mirası alanlarının çoğunun yakın tehlikede olduğunu, diğer bazı alanların ise yeterince temsil edilmediğini belirterek,” Çin’i ihtiyaç duyan ülkelere ve sitelere yardım etmek için uluslararası sahnede önemli bir aktör olarak görüyoruz ” dedi.
Rossler, “Bu siteler için kapasite oluşturmamız, küresel olarak korumayı artırmamız gerekiyor ve Çin’in bu konuda rolünü oynayabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Paris Fransız-Çin Dostluğu Derneği başkan yardımcısı Lyazid Benhami, Xi’nin mektubunun Çin’in dünya kültürel ve doğal mirasının korunmasına verdiği büyük önemi gösterdiğini söyledi. Benhami, Çin’in mirası koruma ve restore etme çabasının diğer ülkelere olumlu deneyimler sağladığını da sözlerine ekledi.
Nepal Tribhuvan Üniversitesi Nepal Tarih, Kültür ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Madan Kumar ise, Çin’in, 2015 yılında meydana gelen depremde ağır hasar gören UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Katmandu Durbar Meydanı’ndaki dokuz katlı Basantapur tapınak kompleksini restore etmesi için Nepal’e yardım ettiğini ve dünya mirasının kurtarılması ve korunmasına değerli katkılarda bulunduğunu ifade etti.
Aynı zamanda Devlet Bakanı ve Kamboçya Kültür ve Güzel Sanatlar Bakanlığı sözcüsü Long Ponnasirivath, Çin’in dünya mirasını korumak için güçlü önlemler aldığını, uluslararası alanda tanınırlık kazandığını ve Kamboçya’nın bu alanda Çin’den daha fazla deneyim almak istediğini söyledi.
Yorumlar