Dünyanın çevreyi korumak, iklim sorunlarıyla mücadele etmek ve insanlık ile doğa arasında uyum sağlamak için ortak çaba göstermesi çağrısında bulunmak, Çin’in diplomatik önceliklerinin gündeminde üst sıralarda yer alıyor.
Xi, 22 Nisan’da Pekin’den bir video bağlantısı aracılığıyla İklim Liderler Zirvesi’ne hitap ederken, “Küresel çevre yönetiminde eşi görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kalan uluslararası toplumun benzeri görülmemiş bir hırs ve eylemde bulunması gerekiyor. Sorumluluk ve birlik duygusuyla hareket etmeli, insan ve doğa için bir yaşam topluluğu oluşturmak için birlikte çalışmalıyız ” dedi.
Dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi olan Çin, iklim değişikliğine karşı küresel tepkide başı çekiyor.
Çin, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını en üst düzeye çıkarmak ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğü elde etmek için çaba göstereceğini açıklamıştı. Bu, ülkenin karbon emisyon yoğunluğunda dünyanın en büyük azaltımını tamamlayacağı ve küresel tarihteki en kısa sürede karbon zirvesinden karbon nötrlüğünü gerçekleştireceği anlamına geliyor.
Xi Jinping, Nisan ayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir video zirvesinde yaptığı açıklamada ise, iklim değişikliğine yanıt vermenin tüm insanlığın ortak nedeni olduğunu vurgulayarak, bu görevin son derece zor olduğunu, ancak Çin’in sözünü yerine getireceğini söyledi.
Bu bağlamda etkili küresel iş birliğini teşvik etmek için Çin, çözümlerini ortaya koydu.
Şubat ayında Çin-Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi’ne başkanlık ederken yaptığı açılış konuşmasında Xi, yeşil kalkınmaya odaklanmayı ve geleceğe yönelik iş birliğinin itici güçlerinin oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Xi, düzenlenen zirvede ülkeleri, iklim değişikliği konusunda uluslararası iş birliğini kararlı bir şekilde ilerletmeye, Paris Anlaşmasını ortaklaşa uygulamaya ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin başarısına katkıda bulunmaya da çağırdı. Öte yandan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin, her ikisi de bu yıl yapılacak.
Devlet Başkanı, “Doğa yasalarının her şeyi yönettiği ve insanın doğa ile uyum araması gerektiğine dair geleneksel Çin bilgeliğinden, herkes için yenilikçi, koordineli, yeşil ve açık gelişmeyi vurgulayan yeni kalkınma felsefesine kadar, Çin her zaman ekolojik ilerlemeye öncelik vermiş ve onu her şeyin içine yerleştirmiştir.” dedi.
Hem yurt içinde hem de yurt dışında farklı vesilelerle çevreyi korumak için harekete geçme çağrısında bulunan Xi, “Ancak böyle yaparak gelecek nesillerimize masmavi gökyüzü, yeşil alanlar ve temiz sudan oluşan bir çalışma ve yaşam ortamı bırakabiliriz” şeklinde konuştu.
Yorumlar