ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Sekreterliği üyesi olan Wang Huning, Cuma günü Pekin’de bulunan Çin Ulusal Müzesi’ndeki ÇKP’nin tarihine ilişkin bir serginin açılışında konuştu. Wang, “Müze ve sergi, ÇKP’nin Çin halkını nasıl bir araya getirdiğini ve yönettiğini, son 100 yılda büyük başarılar elde ettiğini ve içeriden elde edilen güzel ruhu ve değerli deneyimi göstermeyi amaçlıyor” dedi.
ÇKP’nin öncülerinden Li Dazhao’nun eski ikametgahı ve Marksist eserleri toplayan ilk oda da dahil olmak üzere bir dizi devrimci ÇKP sitesi, 1 Haziran’da Pekin’de halka açıldı.

1 Haziran 2021’de çekilen fotoğraf, Li Dazhao’nun Çin’in Başkenti Pekin’deki eski konutunu gösteriyor. (Xinhua/Zhang Chenlin)
Öte yandan Pekin Üniversitesi’nin ÇKP’nin erken tarihindeki rolüne ilişkin bir sergi de Pekin Üniversitesi Kütüphanesi’nde devam ediyor.
Pekin Üniversitesi’nden (PKU) Prof. Huang Daoxuan, 100 yılı aşkın bir süre önce sayıları sınırlı olan ve ağırlıklı olarak Pekin’de bulunan üniversitelerin şehri Yeni Kültür Hareketi’nin ve Dört Mayıs Hareketi’nin merkezi haline getirdiğini ve her ikisinin de Çin’deki Marksizmin erken yayılmasına ve ÇKP’nin kurulmasına büyük ölçüde katkıda bulunduğunu söyledi.
Şanghay’ın tarihini inceleyen bir bilim adamı olan Xiong Yuezhi, 1920’lerde Şanghay’ın genişleyen bir işçi sınıfı, büyük bir yayın merkezi ve uygun ulaşım ve iletişim sistemleri gibi birçok elverişli koşullara sahip olduğunu söyledi.
Partinin kuruluşundan bu yana tam bir yüzyıl geçti ve yaklaşık 50 üyeyle başlayan partinin şu anda 91 milyondan fazla üyesi var.
Yoğun tadilat ve dekorasyon yoluyla, hem Pekin’de hem de Şanghay’da “kırmızı işaretlerin” varlığı artıyor ve bu işaretler, Çin halkını ulusal canlanmanın büyük yolunda yönlendiren bir partinin geçmiş fedakarlıklarını ve ihtişamını hatırlatıyor.
Doğu Çin’in Shandong Eyaletinden bir turist olan Zhou Liru, Çin Ulusal Müzesi’ndeki ÇKP’nin 100 yıllık yolculuğuna ilişkin bir sergiyi ziyaret ederken, “Ülkemiz sadece ÇKP’nin liderliği altında böylesine büyük bir gelişmeye sahip olabilir. Partiyi şaşmadan takip etmeliyiz” dedi.
GELECEĞİN ŞEHİRLERİ
Pekin ve Şanghay arasındaki hava yollarının, yüksek hızlı demiryollarının ve otoyolların gelişimi de Çin’in hızlı gelişimine tanıklık etti. Pekin’den Şanghay’a yaklaşık 1300 km aralıklarla yüksek hızlı trenle dört buçuk saatlik bir yolculuk yüz yıl önce hayal bile edilemiyordu.
1919’da kurulan ve Pekin’de çelik üreten büyük bir fabrika olan Shougang (“sermaye çelik” anlamına gelir) sanayi siteleri parkı, şimdi otomatik araçlar gibi modern unsurlarla dolu bir kentsel dönüm noktası haline geldi.
Çelik fabrikaları, 2022 Olimpiyat ve Paralimpik Kış Oyunları için Pekin Organizasyon Komitesi’nin ofis binalarına, fabrika atölyeleri ise bilim ve teknoloji müzelerine dönüştürüldü.
Yerel sakinlerden emekli Zhang Yudong, “Ömür boyu çalışarak geçirdiğimiz Shougang giderek daha da güzelleşiyor” dedi.

28 Mayıs 2021’de çekilen fotoğraf, Çin’in başkenti Pekin’deki Shougang kayakla atlama platformunu gösteriyor. (Xinhua/Zhang Chenlin)
Şangay’ın tamamı ise sergiler için bir zemin haline geldi. Çin’de öncü bir reformcu olan Liang Qichao, 1902’de Şangay’ın büyük bir dünya fuarı düzenleyebileceğini hayal etti ve bu rüya, 2010 yılında Şangay’ın dünyaya dikkat çekici bir fuar sunmasıyla gerçek oldu.
1895 yılında kurulan Jiangnan Tersanesi’nin orijinal alanı, Dünya Fuarı’nın alanına dönüştürüldü. Şehrin Huangpu Nehri boyunca uzanan orijinal sanayi kuşağı, şimdi sakinler için bir “eğlence kuşağı” haline geliyor.
“PEKİN VE ŞANGAY ULUSAL KALKINMADA HAYATİ ROLLER OYNADI”
100 yılı aşkın bir süre önce, ÇKP’nin öncüleri olan Li Dazhao ve Chen Duxiu, sosyalizmin ülkeyi güçlendirebileceğine ve Çin halkını refaha götürebileceğine kesinlikle inanıyorlardı. Ve bu sayede ÇKP’nin önderliğinde 1949’da Pekin ve Şanghay özgürleştirildi. Kuşakların çabalarıyla Çin, gelişmiş ulusal gücü ve uluslararası rekabet gücü ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline geldi.
Pekin ve Şanghay’ın GSYİH’leri 2020’de sırasıyla 3.6 trilyon yuan (yaklaşık 558 milyar ABD doları) ve 3.8 trilyon yuan’ı aştı ve kişi başına harcanabilir gelir 69.434 yuan ve 72.232 yuan’a ulaştı.
ÇKP’nin tarihi için Pekin Üniversitesi Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Cheng Meidong, iki belediyenin ulusal kalkınmada hayati roller oynadığını söyledi.
Hükümet planlarına göre Pekin, 2035 yılına kadar temel olarak sosyalist modernleşmeyi gerçekleştirmede başı çekecek ve sağlam yönetişim ile uluslararası değişimler için elverişli bir ortama sahip kapsayıcı bir başkent haline gelecek.
2035 yılına kadar Şanghay, temelde bir inovasyon, insanlık ve ekoloji şehri, küresel etkiye sahip sosyalist modern bir uluslararası metropol ve Çin özelliklerine sahip bir halk şehri olarak inşa edilecek.
Li’nin torunu Li Xiaoli, “Yüz yıl önce, Li Dazhao ve birçok devrimci, parlak bir gelecek için hayatlarını Çin’e adadı. Bugün, bu güçlü ve müreffeh ülke tam da olmasını istedikleri gibi” dedi.
Yorumlar