Teknoloji

Çin, küçük gök cisimlerinin keşfini ilerletiyor

0

Çin Bilimler Akademisi’nden bir akademisyen olan Ye Peijian, Çin’in doğusundaki Jiangsu Eyaleti Nanjing’de düzenlenen 2021 Çin Uzay Konferansı’nda, görevin 2016HO3 adlı bir asteroidin etrafına bir sonda göndermek ve ardından örnek toplamak için üzerine inmek olduğunu söyledi.

“Sonda daha sonra Dünya’nın yakınına geri uçacak ve örnekleri geri döndürmek için bir kapsül bırakacak. Bundan sonra ise tekrar yolculuğuna devam edecek” diyen Ye, Dünya ve Mars’ın yerçekiminin yardımıyla nihayet ana asteroit kuşağına ve 311P yörünge kuyruklu yıldızına ulaşacağını belirterek, tüm sürecin yaklaşık on yıl süreceğini sözlerine ekledi.

Asteroid 2016HO3’ün Dünya ile çok yakın bir ilişkisi olduğunu belirten Ye, yaklaşık 40 ila 100 metre arasında bir çapa sahip olduğunu söyledi.

İkinci hedef ise ana asteroit kuşağı içindeki kuyruklu yıldızlardan biri olan, 311P kuyruklu yıldızı. Ye, kuyruklu yıldız çekirdeğinin çapının yaklaşık 320 ila 580 metre olduğunu söyledi.

Küçük gök cisimleri, güneş sisteminin oluşumu ve evriminin orijinal bilgilerini korur. Güneş sisteminin kökenini inceledikleri için yaşayan fosiller olarak kabul edilirler.

Ye, “Küçük gök cisimlerini araştırmak, uzay araştırmalarının yeni bir sınırıdır, ancak yüksek bir eşiğe sahiptir. Başlıca zorluklar, küçük bedenlerin belirsizlikleri ve bilinmeyen ortamıdır. Dünya’dan gözlem yoluyla şekilleri, kompozisyonları, yapıları ve diğer özellikleri hakkında bilgi edinmek zor” dedi.

Asteroitlere dokunarak numune toplayan Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri ile karşılaştırıldığında Çin, inişle daha fazla numune toplamayı umarak misyonunda dokunma, gezinme ve iniş dahil olmak üzere birden fazla örnekleme yöntemi tasarladı.

“Misyonun bilimsel amacı, iki hedefin yüzey kompozisyonunu, iç yapısını ve diğer özelliklerini incelemeyi içeriyor” diyen Ye, “Ayrıca görev, kuyruklu yıldızdaki olası su ve organiklerin tespit edilmesini ve güneş sisteminin formülasyonunu ve evrimini incelemeyi de içeriyor” şeklinde konuştu.

Ye ayrıca, sondanın navigasyon sensörleri, multispektral kameralar, algılama radarı, termal radyasyon spektrometreleri ve parçacık analizörleri dahil olmak üzere bilimsel yükler taşıyacağını söyledi.

Ye, misyonun ülkenin derin uzay araştırmalarına ve gezegen bilimi gelişimine yeni bir katkı sağlayacağını ifade etti.

ABD’li bilim insanları, Xi’nin insan ve doğa için yaşam topluluğunu teşvik etme çağrısını alkışladı

Önceki Haber

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Çanakkale Ruhu’nu yaşatmaya, ülkemizi yarınlara çok daha güçlü şekilde taşımaya devam edeceğiz

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Daha Fazla Teknoloji