Pekin’deki ilkokul ve ortaokullar, belediye hükümetinin tatil sırasında okulların kreş hizmeti vermesini zorunlu tutması nedeniyle yaz tatilinde okullar heyecanlı öğrencilerle dolup taşacak. Kentin eğitim bürosuna göre, okul kütüphanelerinin, okuma odalarının ve oyun alanlarının kapıları ardına kadar açık olacak ve okul derslerinin düzenlenmesine izin verilmeyecek.
Pekin’e ek olarak, Şanghay, Wuhan ve Suzhou şehirleri de, öğrencilerin baskılarını hafifletmek için tatillerde okul çocukları için rekabetçi ders pazarını hedefleyen benzer kreş politikaları başlattı.
Mayıs ayı sonlarında yapılan bir toplantıda, merkezi otorite kampüs dışı eğitim kurumlarının kapsamlı bir şekilde yönetilmesini ve niteliksiz operasyonlar, yanlış reklam, vurgunculuk ve okullarla yanlış bağlantılar konusunda daha sert bir baskı yapılmasını istedi.

(Xinhua/Weng Xinyang)
Ebeveynlerin çocuklarına yönelik hırslarından yararlanan bazı eğitim kurumları, kaygı pazarlamasında yer almakta, öğrenciler üzerindeki yükü artıran ve eğitim yasalarını bozan gereksiz programlar satmaktadır. Ulusal Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Chu Zhaohui, “Bu, öğrencilerin fiziksel uygunluk düzeylerinin düşmesi, psikolojik sorunların artması, ailenin ağır mali yükleri ve çocuk sahibi olma isteklerinin azalması gibi bir dizi sosyal soruna yol açtı” dedi.
Çin Milli Eğitim Bakanlığı’na göre, 2016’dan 2020’ye kadar 400.000 kampüs dışı eğitim kurumu denetlendi ve lisanssız eğitim, aşırı eğitim, yasa dışı suçlamalar ve yanlış reklam gibi sorunlara odaklanıldı.
2018’de Çin hükümeti, ülkenin kampüs dışı özel ders endüstrisinin ulusal düzeyde gelişimine ilişkin ilk belgesini tanıttı.
Bu yıl 15 Haziran’da Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi çocukların yanı sıra ilkokul ve ortaokul öğrencileri için okul sonrası eğitim ve öğretimin denetimi için özel bir daire kurulduğunu duyurdu.
Eğitim uzmanı Xiong Bingqi, “Bölümün kurulmasıyla birlikte, okul sonrası eğitim ve öğretim kurumlarının nitelikleri, operasyonları, kursları ve sermayesine ilişkin düzenleyici tedbirlerin yakın gelecekte açıklanması bekleniyor” dedi.
Haziran ayı başlarında, Çin’in en iyi piyasa gözlemcisi olan Piyasa Düzenleme Devlet İdaresi, yanıltıcı reklamlar ve fiyatlandırma sahtekarlığı da dahil olmak üzere ihlaller nedeniyle 15 özel ders firmasına 36,5 milyon yuan’lık maksimum düzeyde para cezası verdi.
Bu tür kurumlarda yapılan değişiklikler ile okul öncesi çocuklara yönelik kurslar raftan kaldırılırken, tiyatro, konuşma, sanat, hat ve satranç gibi ders dışı eğitimlere geçildi.
Yine Mayıs toplantısında, merkezi otorite, okulları, öğrencilerin farklılaşan taleplerini karşılamak için okuldan sonra ders dışı kurslar yürütmeye özellikle teşvik etti.

(Xinhua/Weng Xinyang)
Çin’deki beşinci sınıf bir öğrencinin velisi olan Liu Yongling, “Çocuğum eskiden akşamları ve hafta sonları dans, konuşma ve yazma gibi birçok sınıfa kaydolurdu. Öğrenim ücretleri oldukça yüksekti” dedi. Ama şimdi çocuğu Pazartesi’den Cuma’ya kendi okulları tarafından düzenlenen benzer okul sonrası sınıflara katılıyor ve bu sınıflar, çocuklar için daha fazla boş zaman ve ebeveynler için daha az mali yük anlamına geliyor.
Sun Yat-sen Üniversitesi Devlet Okulu’nda araştırmacı olan Wang Jie, “Kampüs dışı eğitim sadece Çin’de değil, Kore Cumhuriyeti, Japonya, Singapur ve diğer Doğu Asya ve Güneydoğu Asya ülkelerinde de var. Çin’in yönetim uygulamaları daha iyi sonuçlar alabilirse, bu ülkeler için de bir referans sağlayacaktır” dedi.
Yorumlar