GenelKültür

Çin, Sanxingdui Harabeleri’nde yeni keşifler yapmaya devam ediyor

0

Çinli Arkeologlar cumartesi günü, Çin’in güneybatısındaki efsanevi Sanxingdui Harabeleri bölgesinde bazı yeni büyük keşiflerin yapıldığını ve Çin medeniyetinin birleşik ve çeşitli kökenine ışık tutmaya yardımcı olan bazı yeni büyük keşiflerin yapıldığını açıkladı.

Ulusal Kültür Mirası İdaresi eyalet başkenti Chengdu’da yapılan açıklamaya göre, Arkeologlar Sichuan Eyaletindeki Sanxingdui Harabeleri’nde altı yeni kurban çukuru buldular ve yaklaşık 3.000 yıl öncesine ait 500’den fazla eşya ortaya çıkardılar.

Arkeologlar şimdiye kadar dört çukurdan altın maske parçaları, altın folyo, bronz maskeler, bronz ağaçlar ve çok sayıda fildişi gibi çeşitli önemli kültürel öğeler ortaya çıkardılar. Minyatür fildişi heykel parçaları, kömürleşmiş pirinç ve ağaç tohumları da bulunan yeni keşif çukurlarında, kazı çalışmalarına hala devam ediliyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, daha önce hiç duyulmamış bronz eşya parçaları ortaya çıkardıklarını belirten Sichuan Eyaleti Kültür Kalıntıları ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsü’nden Lei Yu, “Örneğin, bazı büyük ve zarif bronz eşya parçalarının üzerinde tuhaf görünümlü ejderha veya inek tasarımları var” dedi.

Enstitü’nün ve aynı zamanda kazı ekibinin Başkanı Tang Fei’ye ise, Sanxingdui’de ilk kez ipek ve tekstil ürünleri kalıntılarının ortaya çıkarıldığını, aynı zamanda da Antik Shu Krallığı’nın Antik Çin’deki ipeğin önemli kökenlerinden biri olduğunu dile getirdi.

3.5 metrekare ile 19 metrekare arasında değişen alana sahip dikdörtgen şeklindeki yeni çukurlar, yine 1986’da yapılan bir kazıda keşfedilen iki kurban çukurunun yanında bulunuyor. Öte yandan eski Shu Uygarlığı’nın inanışına göre çukurlar bir arada; uygarlıktaki insanlarının cennete, dünyaya ve atalarına fedakarlık teklif ettikleri, refah ve barış için dua ettikleri bir alan oluşturuyor.

Sanxingdui Harabeleri, 20. yüzyılda insanlığın en büyük arkeolojik buluntularından biri olarak adlandırılıyor.  1920’lerde hendek kazan bir çiftçi tarafından yanlışlıkla keşfedilen bölgede 12 km2’lik bir alanı kaplayan kalıntılar, Chengdu’ya yaklaşık 60 km uzaklıktaki Guanghan şehrinde bulunuyor. Aynı zamanda bölgede, Shu Krallığı’nın en az 4.800 yıl öncesine dayanan ve 2.000 yıldan fazla süren kalıntıları olduğuna inanılıyor.

Ulusal Kültür Mirası İdaresi Müdür Yardımcısı Song Xinchao, “Yeni keşifler, Sanxingdui kültürü anlayışımızı zenginleştirecek ve derinleştirecek” dedi.

Çinli araştırmacılara göre, Sanxingdui’de ortaya çıkarılan bazı bronz parçaların atalarından kalma türleri, Orta Ovalarda veya Yangtze Nehri boyunca diğer bölgelerde de bulunabilir. Bunun yanı sıra bulunan parçalar, Çin medeniyetinin birleşik, çeşitli kökeninin güçlü bir kanıtı.

1986’da yapılan 1 ve 2 numaralı çukurlardaki kazılarda da çok sayıda eşsiz kalıntı ortaya çıkarılmış ve bu kazı çalışması küresel ilgi uyandırmıştı. Şimdiye kadar Sanxingdui bölgesinde yapılan çalışmalarda, 50.000’den fazla kalıntı ortaya çıkarıldı. Bunun yanı sıra modern teknolojilerin kullanımı ile kazı ve koruma entegrasyonunu içeren son kazı çalışmalarına 30’dan fazla kurum katıldı.

Üst düzey Çinli yetkililer, Çin-ABD stratejik diyaloğunun samimi, yapıcı, yararlı olduğunu söylüyor

Önceki Haber

Wuhan’ın çalışması, COVID-19 antikorlarının en az 9 ay boyunca yeniden enfeksiyonu önleyebileceğini gösteriyor

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

five × 5 =

Daha Fazla Genel