ÇinGündemTeknoloji

Çin’deki yeni bir çalışma, süperdev yıldızın gizemli kararmasına ışık tutuyor

0

Ekim 2019’dan Şubat 2020’ye kadar Betelgeuse, hem gökbilimcilerin hem de halkın dikkatini çeken gizemli bir kararma yaşadı.

En parlak kırmızımsı yıldız olan Betelgeuse’un parlaklığı, gece gökyüzünde çıplak gözle bile fark edilebilecek şekilde 2,5 kattan fazla azaldı.

Gökbilimciler, süpernova patlamasının ön aşaması, tozun gizlenmesi ve yıldızın fotosferindeki değişiklikler dahil olmak üzere birkaç olası neden ortaya koydular.

Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Ulusal Astronomi Gözlemevleri (NAOC) tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, karartma ve karartma sonrası aşamalar sırasında Shandong Üniversitesi Weihai Gözlemevinde elde edilen Betelgeuse’nin yüksek çözünürlüklü yakın kızılötesi spektrumlarını analiz etti.

Sonuçlar, karartmanın muhtemelen Betelgeuse yüzeyinde büyük bir karanlık yıldız lekesinin varlığından kaynaklandığını gösterdi.

Araştırmaya başkanlık eden NAOC’den Zhao Gang, bulguların evrendeki ağır elementlerin zenginleşmesine ana katkıda bulunan kırmızı süperdev yıldızların doğası hakkında fikir verdiğini söyledi.

Çalışma doğa bilimleri dergisi olan Nature Communications’ta yayınlandı.

Tibet’teki en büyük havaalanı terminali faaliyete geçti

Önceki Haber

NASA, Mars simülasyonlarında çalışacak adaylar arıyor

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

6 + 2 =

Daha Fazla Çin