
(Xinhua)
Çin’in Henan Eyaletinde, soyu tükenmiş bir dev kaplumbağanın fosilleşmiş yumurtası ve içinde bir embriyo bulundu. Yaklaşık 100 milyon yıl öncesine, Kretase dönemine ait olan fosil, içinde embriyonik kalıntılar bulunan tam bir yumurta olduğu belirtildi.
Antik yumurtayı ilk kez 2018 yılında Henan’da bir saha gezisi sırasında keşfeden Çin Yerbilimleri Üniversitesi’nden araştırmacı Han Fenglu’ya göre, bir kaplumbağa yumurtası fosilini belirli bir cinsle başarılı bir şekilde ilişkilendirmek nadirdir.
Araştırmacılar, yüksek hassasiyetli mikro-CT taramasının yardımıyla 3 boyutlu yeniden yapılandırmaya dayanarak, devasa ve alışılmadık derecede kalın kabuklu yumurtanın soyu tükenmiş bir büyük kara kaplumbağası grubu olan Nanhsiungchelyidae’ye ait olduğunu doğruladılar. Yumurtayı bırakan kaplumbağanın 1,6 metre uzunluğa sahip olduğu tahmin ediliyor
Yaklaşık 2 mm kalınlığında olan yumurta kabuğu, şimdiye kadar keşfedilen dünyanın en büyük ve en kalın kabuklu Mezozoik kaplumbağa yumurtaları arasında yer aldı. Araştırmacılar hala kalın kabuğun nedenini araştırıyorlar, ancak muhtemelen o zamanlar alışılmadık derecede aşırı bir ortama adaptasyon olduğunu söylüyorlar.
Han, “Yumurta kabuğunun kırık kısmında şüpheli bir şekilde kemiğe benzeyen bir yapı bulduk. Muhtemelen kabuğundan çıkmaya yakın bir yavru kaplumbağa” dedi.
Kaplumbağalar geç Triyas döneminde ortaya çıktığı ve 200 milyon yıldan fazla bir süre boyunca yavaş yavaş sürüngenlere dönüştüğü ifade edildi.
Fosilleşmiş yumurtaya ilişkin araştırmanın sonuçları, Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde çevrimiçi olarak yayınlandı.
Yorumlar