Çin, ülkenin kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi‘nden uzaya yeni bir uzaktan algılama uydu grubu gönderdi. PIESAT-2 yer kabuğundaki değişimleri izlemek için özel bir radara sahiptir.
Uydular, fırlatışın ardından planlanan yörünge konumuna yerleşirken, bu Long March roketleriyle gerçekleştirilen 544’üncü başarılı taşıma görevi oldu. cumartesi günü saat 11.39’da fırlatılan PIESAT-2’nin dört uydusu, temel olarak ticari uzaktan algılama veri hizmetleri sağlayacak.
Interferometrik Sentetik Açıklık Radarı (InSAR) ile donatılmış uydular, yer kabuğunun yüksek kesinlikli haritalandırılması için kullanılıyor.
InSAR uyduları, radar dalgalarıyla yer kabuğunun hareketlerini birkaç santimetrelik kesinlikle tespit edebiliyor.
Uydular, depremler, volkanik patlamalar, buzulların hareketleri, toprak kaymaları ve yer çöküntülerinin yol açtığı deformasyonları incelemek için kullanılıyor.
Çin, Mart 2023’te dünyada türünün ilk örneği olan dört uydudan oluşan ve tekerlek benzeri bir yapıya sahip olan PIESAT-1 (Hongtu-1) uydusunu fırlatmıştı.
Bu uyduların, daha sonra çok referanslı interferometrik sentetik açıklıklı radar (InSAR) teknolojisini kullanarak yüksek hassasiyetli arazi haritalama verilerini başarıyla elde etmesiyle Çin’in bu tür bir haritalama sisteminin yörüngedeki ilk uygulaması gerçekleştirilmiş oldu.
Yorumlar