Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) Brüksel ofisinde düzenlenen “Libya’nın seçim öncesindeki siyasi belirsizlikleri” konulu çevrim içi panelde konuştu.
“Libya’nın toprak bütünlüğü ve siyasal birliğinin önemini vurgulamak gerektiğini düşünüyorum.” diyen Kalın, iç savaşın bitişinin siyasal istikrar ve demokratik yönetim için zemin hazırladığının, 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlerin de bu nedenle ekseriyetle önemli olduğunun altını çizdi.
Kalın, seçimlerle ilgili siyasi zorlukların bulunduğu ve seçimlerin yapılıp yapılamayacağının Libyalı tarafların vereceği bir karar olduğunu vurgulayarak “Her halükarda ne karar verirlerse versinler, Libyalılarca yürütülen bir süreç olmalı. Tüm uluslararası aktörler bu sürece saygı duymalı ve onu desteklemeli.” diye konuştu.
Avrupalı ülkeler ve ABD’nin Libya’ya “terör, göç ve enerji” çerçevesinden baktığını belirten Kalın, bunun oldukça dar bir açı olduğunu, Türkiye’nin ise farklı bir yaklaşım benimsediğini ifade etti.
Kalın, Türkiye’nin Libya’nın askeri konularını “yalnızca Libya halkı, hükümeti ve seçilmiş yetkilileriyle” müzakere ettiğini vurgulayarak Berlin ve Paris konferanslarının, Türkiye’nin Libya’ya dahlinden memnun olunduğunu teyit ettiğini belirtti.
“Birleşmiş bir Libya ordusu görmek istiyoruz. Türkiye olarak bu hedef doğrultusunda yardım etmeye her zaman hazırız.” diyen Kalın, Türkiye’nin Libya’daki rolünü “Biz orada Libya hükümetine güvenliği sağlama ve birleşmiş bir ordu oluşturma amacıyla yapılan bir anlaşanın parçası olarak bulunuyoruz.” sözleriyle özetledi.
Kalın, “Türkiye’nin müdahalesi, olayların (olumsuz) gidişatını değiştirdi, çatışmaya bir denge getirdi.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, “Trablus’ta herhangi birine sorun. Bağımsız bir uluslararası gözlemciye sorun. Türkiye’nin güvenlik durumunu daha iyi bir düzeye getirmekteki ve siyasi sürecin ilerlemesini sağlamaktaki katkısını kabul edecektir. Bunun, Berlin Konferansı ve Paris toplantısında da altı çizilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Kalın, “Seçimlerin 24 Aralık’ta yapılamaması durumunda da Libya’yı siyasi ve ekonomik olarak ve diğer alanlarda da desteklemeye devam edeceğiz. Uluslararası toplumdan da aynısını yapmasını bekliyoruz.” diyerek seçimlerin ertelenme ihtimalinin kötüye kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.
“Bu belirsizlikler bizi iki kez düşünmeye sevk ediyor”
SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran da Birleşmiş Milletler (BM) liderliğindeki uluslararası barış çabalarının, Libya’ya istikrar getirmediğine ancak sahada askeri denge oluştuktan sonra ülkenin gerçek bir siyasi sürece geri döndüğüne dikkati çekti.
Libya’da seçimlerle ilgili “pek çok belirsizlik” olduğunu ifade eden Duran, “Bu belirsizlikler, bizi iki kez düşünmeye sevk ediyor. Libya’daki kırılgan barış, pek çok faktöre ve koşula bağlıdır.” diye konuştu.
Duran, Libya’da seçimlerin planlanan tarihte düzenlenmesi konusunda Libyalı yerel aktörler üzerinde uluslararası baskı olduğunu belirterek “Libyalı aktörlerin ve sorumlu uluslararası paydaşların seçim sonrası kaos çıkması durumunda ne yapacakları konusunda bir eylem planı veya yol haritası yok. Libya’nın geleceği konusunda iyimser olmak istiyoruz. Libya’nın barış ve istikrar yönünde hareket ettiğini görmek istiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Libya halkının da istediği üzere ülkedeki barışı ve istikrarın ancak yerel aktörlerin samimi siyasi katılımı ve diyaloğu yoluyla geri getirilebileceğini vurgulayan Duran, 24 Aralık seçimlerinin ve seçimlerden sonraki gelişmelerin Libya’nın barış ve istikrarına katkıda bulunmasını umduklarını dile getirdi.
Yorumlar