DünyaGenel

Denizaşırı uzmanlar, Çin’in küresel sağlık ve Kovid-19 aşılamasına olan bağlılığını tebrik ediyor

0

Çin’in küresel halk sağlığını geliştirmedeki rolüne dikkat çeken Roma LUISS Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde Uluslararası İlişkiler Profesörü olan Silvia Menegazzi, “Bu hem pratik nedenlerden hem de sembolizminden dolayı önemliydi” dedi.

Xi jinping şu anda G20 başkanlığını yürüten İtalya ve Avrupa Komisyonu’nun ev sahipliğinde düzenlenen Küresel Sağlık Zirvesi’nde video aracılığıyla açıklamalarda bulundu. Devlet Başkanı, Çin’in dünyadaki en iyi yeteneklerine daha fazla Kovid-19 aşısı sağlama sözü verdi ve aşıları gelişmekte olan ülkelerde daha erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirmek için aşı milliyetçiliğinin reddedilmesini istedi.

Xi konuşmasında, Çin’in aşı geliştiren ve üreten ülkeler, şirketler ve diğer paydaşlar için aşıların dünya çapında adil ve eşit dağıtımını teşvik etmenin yollarını araştırmak için aşı iş birliği üzerine uluslararası bir forum kurmayı önerdiğini de söyledi.

Menegazzi, Xi’nin küresel dayanışma ve iş birliği ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla aşı sağlama konusundaki açıklamalarının eylemlerle desteklendiği için önemli olduğunu söyledi.

Çin-Afrika ilişkilerine odaklanan Kenyalı bir uluslararası ilişkiler araştırmacısı olan Cavince Adhere, Çin’in dünyaya verdiği sözün şimdi bir gerçeklik haline geldiğini söyleyerek şunları ifade etti, “Ülke yoksul ülkelere aşı bağışlıyor ve yararlanıcıların nüfuslarının cephe sağlık çalışanları ve diğer savunmasız gruplar gibi kritik gruplarını aşılamalarını sağlıyor.”

Cavince Adhere, “Çin’in aşıya erişimi teşvik etmesi bazı Batılı ülkeler tarafından küresel etki arayışı olarak görülürken, aşı milliyetçiliğinin aynı suçlayıcılar tarafından nihai etkisi, dünyanın savunmasızları için çok daha büyük bir tehdit oluşturuyor” diye ekledi.

Uzmanlar, Çin’in şu ana kadar bir dizi Afrika ülkesine milyonlarca aşı bağışladığını ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Sinopharm aşısının yakın zamanda listelenmesinin Pekin’in Afrika nüfusunu salgın sonrası iyileşmenin bir yolu olarak aşılamada daha merkezi bir rol oynamasına izin vereceğini belirtiyor.

Öte yandan Oxford Üniversitesi Teknoloji ve Geliştirme Yönetim Merkezi’nin kurucu direktörü Fu Xiaolan, Çin’in küresel bilimsel araştırmalara ve özellikle ilaç, aşı ve kişisel koruyucu ekipman üretiminde kapsamlı üretim yeteneklerine yaptığı katkının altını çizdi.

Fu, “Çin’in özellikle gelişmekte olan ülkelerde virüse karşı küresel mücadeleye katkıda bulunmaya devam edeceğine inanıyorum. Çin’in katkısı önemliydi ve ayrıca gelişmekte olan dünyadaki birçok insan tarafından iyi karşılandı ve kabul edildi” dedi.

“Çin’in inovasyon ve üretim kapasitesinin artmasıyla birlikte, Çin küresel halk sağlığında daha da önemli bir rol oynayabilir” diyen Fu, Çin’in halk sağlığını geliştirmede ortak çıkarlardan oluşan küresel bir topluluk oluşturma önerisinin de çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Fijili Uzman: ÇKP olmadan, bugün dinamik bir Çin olmazdı

Önceki Haber

Türkiye Sağlık Bakanı Koca: 270 milyon doz aşı için anlaşmamız var

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Daha Fazla Dünya