ÇinGündemTeknoloji

Kadın astronotlar uzay yaşamında avantajlı mı?

0

Beijing Üniversitesi’ne bağlı Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nden Profesör Jiao Weixin, uzayda yaşam araştırmalarının, uzay istasyonunda yapılan bilimsel deneylerin çok önemli bir içeriğini oluşturduğunu söyledi. Jiao, erkekler ile kadınların farklı vücut yapılarına sahip olduklarına işaret ederek, dolayısıyla uzayda yaşam araştırmaları söz konusu olduğunda, sadece erkek astronotların katılımının yeterince kapsamlı olmayacağını dile getirdi.

ABD, Sovyetler Birliği, Kanada, Fransa, İngiltere, Japonya ve Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) dâhil farklı ülkelerden 50’yi aşkın kadın astronot şu ana kadar uzay araştırmalarına katıldı.

Liu Yang, 2012 yılında Shenzhou-9 misyonuna katılarak Çin’in uzaya giden ilk kadın astronotu olmuştu.

2013 yılında da Shenzhou-10 insanlı uzay misyonunda yer alan Wang Yaping, bu kez de Shenzhou-13 misyonunda görev aldı.

Uzaydaki bilimsel araştırmalar ve çalışmalar kadın ve erkeklerin işbirliğini gerektiriyor.

Uzmanlar, mikro yerçekimi ortamına sahip uzayda, östrojen seviyeleri erkeklerden yüksek olan kadınların, vücutlarındaki bazı eser elementlerin farklılığı açısından da daha avantajlı konumda olduğu kanısında. Kadın vücudunda magnezyum erkeklerden daha iyi metabolize edilirken, demir içeriğinin düşük olması nedeniyle kadınlarda demir zehirlenmesi, tromboz, vazospazm ve kalp ritmi bozuklukları daha nadir görülüyor. Dolayısıyla kadınların nispeten uzun bir uzay ömrü için daha uygun olduğu ifade ediliyor.

Uzayda yaşam, fizyolojik fonksiyonları etkilemiyor

Bilim insanlarının ele aldığı bir başka konu da uzay radyasyonu ve yerçekimsiz ortam gibi unsurların kadınların doğurganlık gibi spesifik fizyolojik işlevlerini etkileyip etkilemeyeceğiydi.

Uzayda yaşamın kadın doğurganlığını etkilemediği daha önce de bilimsel açıdan kanıtlanmıştı.

Sovyet Svetlana Savitskaya, uzay istasyonuna giren ve uzay yürüyüşü gerçekleştiren ilk kadın astronottu. Uzay istasyonunda 12 gün geçiren Svetlana Savitskaya, dünyaya döndükten 1,5 yıl sonra bebek sahibi oldu.

Çinli kadın astronot Liu Yang ise uzaya gittiğinde evliydi ancak çocuk sahibi değildi. Liu, uzaydan döndükten sonra 2014 yılında dünyaya sağlıklı bir bebek getirdi.

Elbette, uzayda yaşamla ilgili araştırmalar kadın doğurganlığına etkilerinin test edilmesinden ibaret değil.

Uzayda uzun süreli yaşama hazırlanmak amacıyla kadın ve erkeklerin uzayda aynı fizyolojik etkileri yaşayıp yaşamadığını gözlemlemek için farklı incelemeler yapılıyor.

Shenzhou-13 ekibi, uzay istasyonunda altı ay kalacak. Bu süre zarfında, astronotlar robotik kolun yardımıyla modül aktarımı ve manuel uzaktan çalıştırma gibi uzay istasyonunun montajına ve inşasına dair kritik teknik testler yapacak.

Kaynak : CMG

“Çin Uluslararası İthalat Fuarı, Çin piyasasına açılan bir pencere”

Önceki Haber

Türk seramik sanatçısı “Çin’in porselen başkentinde” fırsatlarla buluşuyor

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

four × 3 =

Daha Fazla Çin