Ünlü Mısırlı Arkeolog Zahi Hawass, “O şehirde yapılan keşfin birçok nedenden ötürü büyük önem taşıdığına inanıyorum, en önemlisi Çin medeniyetinin büyüklüğünü göstermesidir” dedi.
Çin Ulusal Kültür Mirası İdaresi’ne göre, Çinli arkeologlar Mart ayında Sichuan Eyaletindeki Sanxingdui Harabeleri’nde altı yeni kurban çukuru ve yaklaşık 3.000 yıl öncesine ait 500’den fazla parça bulduklarını duyurdular.
Sichuan eyaletinin başkenti Chengdu’dan yaklaşık 60 km uzaklıktaki Guanghan şehrinde bulunan Sanxingdui harabeleri, en az 4.800 yıl önce var olan ve 2.000 yıldan fazla süren Shu Krallığı’na ait olduğu açıklandı. Yeni keşfedilen çukurların geri kalanı hala kazılmaya devam ediyor.
Bir zamanlar Mısır’ın Eski Eserler Bakanı olarak görev yapan Hawass, keşifleri “500 parçadan oluşan bir hazine” olarak nitelendirerek, keşfedilen nesnelerin ait olduğuna inanılan Çin antik Shu Krallığı’nın daha fazla arkeolojik hazinesine ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.
Mısırlı bilimci yaptığı röportajda, “Çin’deki arkeologlar tarafından keşfedilen bu 500 parça incelenebilir ve bize o antik kent hakkında o zamanki dini yaşam, öbür dünya hakkında nasıl düşündükleri ve orada yaşayan insanların kültürel yaşamları da dahil olmak üzere pek çok bilgi verebilir” dedi.
Çin eserleri dünyadaki müzelerde sergilendiğinde, eski Mısır Firavunlarının antikaları gibi ziyaretçileri büyülediklerini söyleyen Hawass, “Firavunların kendi çekiciliği ve ihtişamı varsa, eski Çinliler de (antikalar) eşit derecede kendi çekiciliğine ve ihtişamına sahiptir” ifadelerini kullandı.
Çin ile arkeolojik işbirliği konusunda iki dileği olduğunu açıklayan Hawass’in ilk dileği, 2018’in sonlarından bu yana Mısır’ın anıt zengini Luksor’daki Karnak Tapınak Kompleksi’nde mevsimlik olarak çalışan ilk Mısır-Çin arkeolojik misyonuyla gerçekleşti. Mısırlı Bilimcinin ikinci dileği ise Çin’i ziyaret etmek ve orada kazı yapmak.
“Daha önce Çin’e gitmedim. Bu yüzden Çin’i ziyaret etmek ve Çin’de kazı yapmak istiyorum, çünkü burası çok değerli büyük bir medeniyet” diyen Hawass, Mısır ve Çin medeniyetleri arasında bir miktar yakınlık olduğunu vurguladı.
Daha fazla Çin arkeolojik keşif görmeyi dört gözle beklediğini ve önümüzdeki kazıların Çin’deki o bölge hakkında daha fazla bilgi sağlamak için yazılı öğeler içereceğini uman Mısırlı Baş Arkeolog, “Çinli Arkeologları bu büyük keşif için tebrik ediyorum çünkü kazılar çok profesyonel ve bilimsel bir şekilde yapıldı” dedi.
Yorumlar