ÇinDünyaGündemKöşe YazılarıPolitika

Şi’nin Rusya ziyareti, Çin’in Ukrayna krizinde arabulucu olmasının önünü açabilir

0

Devlet Başkanı Şi’nin bugün başlayacağı resmi ziyaretinde Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı, iki gün sürecek ziyaretin önemli gündem maddelerinden biri olacak.

Rusya ile stratejik ortaklığını sürdürmeyi ve geliştirmeyi isteyen Çin yönetimi, son dönemde Ukrayna krizinin çözümü konusunda rolünü ve ağırlığını artıracağının işaretlerini verdi.

Çin, savaşın yıl dönümü olan 24 Şubat’ta krizin siyasi çözümü için önerilerini içeren 12 maddelik “tutum belgesi” açıkladı. Belgede gerginliklerin aşamalı olarak azaltılarak ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Öte yandan, Pekin’in, İran ve Suudi Arabistan’ın 10 Mart’ta diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda vardığı anlaşmadaki sürpriz arabuluculuğu, Çin’in “büyük güç diplomasisi” ile uluslararası sorunların çözümünde daha etkin rol oynama niyetinin göstergesi olarak öne çıkıyor.

Rusya ile ilişkiler, Çin’in dış politika vizyonunu gösterebilir

Rusya ziyareti, 5-13 Mart’ta düzenlenen Ulusal Halk Kongresinde yeniden devlet başkanı seçilerek iktidarını üçüncü döneme taşıyan Şi Cinping’in Çin’i küresel siyasette nasıl konumlandıracağına dair ipuçları verecek.

Şi, yeniden devlet başkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya yapıyor. Çin lideri, 10 yıl önce ilk kez devlet başkanı seçilmesinin ardından da ilk ziyaretini Rusya’ya gerçekleştirmişti.

Son 10 yılda Rusya’yı 8 kez ziyaret eden Şi’nin son ziyareti, Çin lideri ile Rus mevkidaşı Putin’in 40. yüz yüze buluşmasına tanıklık edecek.

Çin lideri, ABD ile ekonomik rekabetin ve jeopolitik gerilimlerin arttığı son dönemde Rusya ile ilişkilerini dış politikanın ve küresel siyasetinin önemli olarak görüyor.

Barış planı

Çin, savaşın yıl dönümü olan 24 Şubat’ta krizin siyasi çözümü için önerilerini içeren 12 maddelik “tutum belgesi” açıkladı. Çin’in savaşın başından itibaren çözümü konusunda daha önce dile getirdiği ilke düzeyindeki önerilerin yinelendiği belgede ülkelerin egemenliklerine saygı gösterilmesi, meşru güvenlik kaygılarının dikkate alınması, tek taraflı yaptırımlara son verilmesi ve gerginliklerin aşamalı olarak azaltılarak ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çin’in sürece dahil olmasını önemli bir ilk adım olarak nitelendirmişti. Zelenskiy, Perşembe günü İspanya Başbakanı ile düzenlediği basın toplantısında “Çin’in Ukrayna’da barışla ilgili konuşmaya başlamasının genel olarak kötü olmadığını düşünüyorum” dedi.

Yeni bir arabuluculuk rolü olabilir

Barış planında ateşkese yapılan vurguyla birlikte, tüm tarafların akıl ve itidalle hareket etmesi, çatışmaları yoğunlaştırarak Ukrayna’daki krizin daha kötüye gitmesine ve kontrolden çıkmasına yol açmaktan kaçınması gerektiği ifade edildi.

Putin’in Kış Olimpiyatları ziyaretinin ardından, Rus lider ile bir kere ŞİÖ Zirvesi’nde yüz yüze, 3 kere telefonda görüşen, 3 kez yazılı mesaj yayımlayan Şi, iki günlük yüz yüze görüşmede arabulucuk rolünü üstlenebilir.

Öte yandan Çinli diplomatlar, ÇKP Dış İlişkiler Direktörü, Dışişleri Bakanı ve Büyükelçi düzeyinde Rus mevkidaşları ile 18 kez görüşürken, Ukraynalı mevkidaşları ile 5 görüşme gerçekleştirdi.

Çinli gemi taşımacılığı şirketi Cosco, Mısır limanından yüzde 25 hisse satın aldı

Önceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu zor günlerde tüm dostlarımızın sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Daha Fazla Çin