Genel

DÜNYA YENİ YILA GİRMEK ÜZERE! PEKİ ÇİN YENİ YILI NE ZAMAN ?

0
Dünya genelinde yeni yıl yaklaşırken farklı kültürlere sahip ülkeler, değişik geleneklerine göre coşkulu kutlamalar için hazırlanmaya devam ederken, ülkeler arasındaki zaman farkı bu kutlamalara büyüleyici bir senaryo ekliyor. Türkiye, yeni yıla görece erken saatlerde girerken, Uzak Doğu’nun en büyük ülkelerinden biri olan Çin, Türkiye’den 5 saat önce yeni yıla “Merhaba!” diyor.
Türkiye, yerel saatiyle 31 Aralığı 1 Ocağa bağlayan gece yarısı yeni yılı karşılarken, Çin’in başkenti Pekin yeni yıla 5 saat önce girmiş oluyor. Bu 5  saat, dünya çapındaki zaman dilimleri arasındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Ancak bu fark, kutlamaların çeşitliliğini ve güzelliğini daha da arttırıyor.
2025: Yılan Yılı Coşkusu:
Çin’de yeni yıl kutlamaları tüm dünyanın aksine  sadece 1 Ocak’ta değil, Ay takvimine göre hesaplanan “Çin Yeni Yılı” veya “Bahar Bayramı” olarak Ocak ayının sonunda büyük bir coşkuya kutlanıyor. 2025 yılında bu önemli tarih 29 Ocak’a  denk geliyor ve Çin için “Yılan Yılı” başlıyor.
Her yıl Çin halkı geleneksel yemekler, ejderha dansları ve rengarenk şenliklerle yeni yılı karşılıyor.Yılan, Çin astrolojisinde 12 hayvandan biri olarak zeka, bilgelik, sezgi, kararlılık ve zarafetin sembolü olarak kabul ediliyor. Yılan Yılı’nda doğan kişilerin özellikle zekâsı ve stratejik düşünme becerileri ile öne çıktığına inanılıyor. Aynı zamanda, yılan figürü çok eski zamanlardan beri yeniden doğuş ve dönüşümün bir sembolü olarak kabul edilmiş. Bu nedenle, Yılan Yılı, çok önemli bir dönüşüm ve yenilik yılı olarak bekleniyor. Çin astrolojisine göre Yılan Yılı, Tırtıl Dönümü olarak kabul ediliyor. Bu yıl boyunca insanlar iç dünyalarına yönelip, hem maddi hem manevi dönüşümler yaşayabilir. Yılan Yılı’nda özellikle finansal planlamalar ve kışisel gelişim projeleri için büyük adımlar atılabilir. Bu yıl, yenilik ve şansa yönelik adımların destekleneceği bir dönem olarak kabul ediliyor.
Çin kültüründe yılan, aynı zamanda çılgınlıktan çok sakinlik ve dikkat ile hareket eden bir hayvan olarak tanımlanır. Bu nedenle Yılan Yılı, planlama ve sabır gerektiren hedeflerin başarılacağı bir yıl olarak kabul ediliyor.
Diğer taraftan 31 Aralık gecesi Yeni Zelanda ve Avustralya, yeni yılı ilk karşılayan ülkeler arasında bulunurken, Türkiye, Avrupa ülkeleri ile birlikte yeni yılı karşılıyor. Çin ise, Uzak Doğu’nun yeni yılı selamlayan ülkeleri arasında dikkat çekiyor.
Çin’de yeni yıl kutlamaları ise hem geleneksel hem de modern unsurların bir araya geldiği gösterilere sahne oluyor. Şehir meydanları rengarenk ışıklarla süslenirken, havai fişek gösterileri gökyüzünü aydınlatıyor. Ejderha dansları, geleneksel kostümler ve sokak etkinlikleri, bu önemli günü unutulmaz kılıyor.
Her yıl dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan, farklı saatlerde de olsa aynı umut ve mutlulukla yeni bir yılı karşılıyor. 2025 yılına girerken dünya, yine birlik, beraberlik ve kutlama ruhuyla dolup taşacak. Yeni yılın tüm dünyaya barış ve huzur getirmesini diliyor, yeni yıl kutlamalarını heyecanla bekliyoruz.
admin

TÜBİTAK Çin’le Bilim ve Teknoloji Alanında Stratejik İşbirliğine Gidiyor

Önceki Haber

Türkiye ve Çin Arasındaki Ticari İlişkiler Genişliyor

Sonraki Haber

Şunlar da İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Daha Fazla Genel